Een stukje geschiedenis... 

Santiago de Compostella (Spaans en Galicisch: Santiago de Compostela of kortweg Santiago) is een stad in het noordwesten van Spanje. Santiago, dat Sint-Jacobus betekent (Sant-Iago), ligt in de La Coruña in Galicië. De stad heeft circa 100.000 inwoners, waaronder 35.000 studenten, en is de zetel van het Galicische bestuur. Santiago is samen met Jeruzalem en Rome een van de belangrijkste christelijke bedevaartoorden.

Legendei
Volgens de legende zou het graf van de apostel Jacobus - een van de discipelen van Jezus – zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

Sint-Jacobus of Jacobus de Meerdere is de nationale heilige van Spanje. Hij geldt als een van belangrijkste apostelen. Maar ondanks zijn belangrijke status is er in de Bijbel weinig over hem te vinden. Buiten Spanje is hij voornamelijk bekend vanwege de pelgrimage. Zijn symbolen zijn de Sint-Jacobsschelp en het zwaardkruis. Samen met Johannes en Petrus vormt Jacobus de topdrie van de apostelen. Hij was aanwezig bij de gedaanteverwisseling van Jezus toen die in een kolom van licht veranderde.

Symbolen
Het meest in het oog springend symbool van de pelgrimage naar Santiago de Compostella is de Sint-Jacobsschelp.

SchelpDe schelp wordt gebruikt als voornaamste ornament op alle gebouwen langs de route en is het symbool voor het vrouwelijk geslachtsdeel. De Sint-Jacobsschelp staat symbool voor geboorte of wedergeboorte. Vandaar dat Venus uit een schelp opstijgt op het schilderij ‘De Geboorte van Venus’ van Botticelli.

BotticelliHet is een symbool van een voorchristelijke vruchtbaarheidsrite dat, net als zoveel andere heidense symbolen en riten, door de Katholieke kerk is overgenomen. Om dit symbool over te nemen moest Jacobus volgens de legende iemand doen herrijzen uit de dood. Iets wat hij diverse malen doet. Zo redde hij een ruiter die verdronken was in zee en toen hij terugkeerde was hij overdekt met schelpen. Via deze constructie werd de schelp het symbool van pelgrimage.

ZwaardkruisOok het andere symbool van Santiago, het zwaardkruis, bekend onder zijn voorchristelijke naam lagarto of hagedis, is verbonden met vruchtbaarheid en kuisheid.


Naam

De stad heet officieel alleen Santiago. De bijnaam Compostella (de Nederlandse vorm van Compostela) komt waarschijnlijk van Campus Stellae (Sterrenveld) en verwijst naar de ster die, volgens de overlevering, het gebeente van Jacobus op deze plaats heeft aangewezen. Vooral pelgrims maken graag gebruik van de naam Compostella.

Bedevaartsoord
Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago (de weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jacobsschelp die wordt gedragen met de sluiting naar boven. Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een delicatesse. De weg naar Santiago kent veel van dit soort tradities. Zo laten pelgrims een van thuis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.

Pelgrimage is nog steeds een reis naar persoonlijke inzicht. Een reis die een metafoor is voor het leven. Santiago is hierbij de gids die op het eind van de reis op de pelgrim wacht.

Pelgrims
In de christelijke wereld werden pelgrims vernoemd naar de drie belangrijkste plaatsen van pelgrimage: Romeiri voor de pelgrims die naar Rome gingen en Palmeiri voor degenen die naar Jeruzalem gingen. Degenen die naar Santiago gingen werden Peregrinos genoemd. Letterlijk: ‘Zij die door het veld gaan’. Elk jaar gaan duizenden pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Zowel te voet, te paard als op de fiets. Dit zijn door de Katholieke kerk erkende manieren van pelgrimage. Om te kwalificeren als pelgrim moet op zijn minst 100 km te voet of 200 km te paard of op de fiets worden afgelegd.

Gele pijlVeruit de meeste pelgrims lopen alleen de vereiste 100 kilometer. Dit zijn bijna allemaal echte gelovigen. Zij beginnen meestal in Ponteferrada. Dit geeft hen dan recht op een Compostella. Dat op zijn beurt weer recht geeft op strafvermindering na de dood. Anderen beginnen hun pelgrimsweg vanaf de Franse Pyreneeën in Saint-Jean-Pied-de-Port of in de Spaanse Pyreneeën bij de Abdij van Roncevalles. Ze volgen de befaamde gele pijlen, die de route markeren. Als ze alles, de volle 800 kilometer, lopen kan Santiago de Compostella in ongeveer vier weken worden bereikt.

KathedraalPlaza del Obradoiro  
DePlaza del Obradoiro is het hart van Santiago de Compostella. De façade van de kathedraal is barok van de XVIII eeuw. In de deur aan de rechterzijde staat het standbeeld van María Salomé, en aan de linkerzijde de peetvader van Santiago Zebedeo. Vanaf de balustrade ziet men aan de linkerzijde Santa Susana en San Juan en op de rechterzijde Santa Bárbara en Santiago el Menor. Het gebouw rechts is het klooster. Aan de linkerkant, el Pazo de Xelmírez. Tijdens de hoogmis op zondag om 10.00 uur wordt de botafumeiro, een enorm wierookvat, door de kathedraal geslingerd.