Dag 38 (3 juli): van El Acebs naar Las Herrerķa (63 km).

Frans:
Ik heb slecht geslapen vannacht, veel krampen in mijn kuiten. Waarschijnlijk van de inspanning van gisteren en misschien ook te weinig gedronken. In ieder geval had ik als eerste een lange, steile afdaling voor de boeg, daar kijk ik altijd naar uit. Misschien kon ik mijn record van 58 km/uur verbeteren. Nou, dat record zat er niet in, de weg was in slechte staat en het was ontzettend koud, maar ik heb wel genoten van de snelheid. Ik was al snel in Ponferrada, een heel oud plaatsje uit de Romeinse tijd. De tempeliers hebben hier een burcht laten bouwen en hadden als taak om de pelgrims te beschermen en een veilige plaats te bieden. Bij Cacabelos zag ik weer veel wijn- en fruitvelden. Maar de mooiste stad vandaag was toch wel Villafranca del Bierzo.

Centraal in de stad staat de Santiagokerk met heel veel pelgrimsalbergues er omheen en een eeuwenoude burcht. Ik heb nog op Plaza Mayor lekker in het zonnetje geluncht.

Ik moest mezelf wel oppeppen om weer verder te gaan, ik begin toch wel een beetje moe te worden. Ik ben uiteindelijk doorgegaan tot Las Herrerķas en 63 km afgelegd (totaal 2.582 km). Morgen ga ik weer echt klimmen van 680 m naar 1.335 m over 20 km (7-8%). Dus vroeg eten en snel naar bed. Ik verwacht vrijdag in Santiago aan te komen.