Dag 32 (27 juni): van Estella-Lizarra naar Navarrete naar Grańón (59 km).

Frans:
Het was een bijzondere dag vandaag. Het zou weer bloedheet worden met kans op onweer en regen, einde van de middag. Dus weer vroeg vertrokken en fietsen langs uitgestrekte wijnvelden, we zitten immers in de Rioja streek. In Nájera nog een kopje koffie gedronken, want dat was er vanochtend vroeg bij ingeschoten. Het stadje ligt vlakbij een mooie poreuze rotswand, vol openingen en holen. Je ziet ook in deze streek erg veel oude kloosters, die vroeger een belangrijke rol gespeeld hebben bij de opvang van pelgrims. Nu wordt deze rol overgenomen door albergo’s en refugio’s. Je ziet er ontelbare langs de route en dat is ook nodig want ik kom nu dagelijks tientallen pelegrino’s tegen.

Wel allemaal lopers, een enkele fietser. Ik was al vroeg in Santo Dominigo de la Calzalda en wilde eigenlijk snel doorfietsen naar Belorado. Maar ik heb toch tijd vrijgemaakt om de kathedraal te bezoeken. Wat een prachtige en goed geconserveerde kerk met een immense tombe van de heilige Domingo. Het rijk versierde altaarstuk is ook heel apart. Toen ik de kathedraal betrad viel me op dat ik meerdere keren een haan hoorde kraaien. Later bleek dat er daadwerkelijk een levende haan en kip een bijzondere en permanente plaats hebben in de kerk. Dit is gebaseerd op één van de legendes van Santo Domingo.

Snel weer verder, want ik moest nog 20 km fietsen. Na een klein uurtje begon het plots te onweren en te regenen. Ik fietste op de snelweg, maar kon net op tijd schuilen in een bushokje. De bus stopt bij elk dorpje aan de snelweg. Het was ongeveer 14.00 uur en ik heb 2 uur moeten wachten tot het niet meer regende. Ik heb toen maar besloten om in het dorpje te blijven slapen, want het vooruitzicht om te fietsen langs vrachtwagens die waterfonteinen produceren, zag ik niet zo zitten. Even gegoogled en er was gelukkig een hostel aanwezig. Ik kon er niet eten, maar er was een eetgelegenheid iets verderop in de bossen, wel een heel bijzondere. Het was zo’n houten gebouwtje wat ik me nog kan herinneren toen ik verkenner was. Er verbleven op dat moment 48 kinderen die op schoolkamp waren, ik was de enige andere gast. Ik heb heerlijk en goedkoop gegeten tussen veel geluid producerende kinderen. Leuk dat je dag zo apart kan verlopen. Ik heb 59 km vandaag afgelegd (totaal 2.131 km) en nog ca 600 km te gaan met twee forse beklimmingen.