Dag 28 (23 juni):

Jopie blijft vandaag In Lourdes
Frans
fietst van L'Hôpita-Saint-Blaise naar
Saint-Jean-Pied-de-Port (?? km).

Frans:
Vanochtend weer vroeg vertrokken. Dit zou een zware dag worden, twee behoorlijke klimmetjes naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Een goede testcase wat me straks te wachten staat in Spanje. Het ging eigenlijk best goed, ik kon redelijk rond komen met de pedalen en wanneer het niet meer ging (‘s-middags) dan maar lopen en blik op oneindig. Ik zag de bergen (met sneeuw) al in de verte. Ik kijk er nu met meer respect naar, omdat ik weet dat ze me zullen kwellen.

Het is een heel ander gevoel als je er met de auto door rijdt. Ik kwam ook nog een kudde schapen tegen op één van de C-wegen, blijft altijd een mooi gezicht, ‘follow the leader’ in optima forma. Het was ploeteren de hele dag, maar ik heb ook ontzettend genoten van de natuur, gebouwen, dieren en hardwerkende, vriendelijke boeren. Een duim omhoog of bon camino of een andere groet heb ik al heel veel ontvangen. Ik ben uiteindelijk toch nog vroeg aangekomen in Saint-Jean-Pied-de-Port (14.00 uur).

Wat een gezellig en toeristisch stadje is dit, waarvan zeker de helft allemaal pélerins. De refugio’s waren al vol, dus ik heb me zelf een plezier gedaan om een hotelletje te boeken. Lekker douchen, boodschappen gedaan, was opgehangen in de doucheruimte en de toerist uitgehangen. Nu lekker relaxen op een terrasje met allemaal pelgrims en daarna eten en slapen. Morgen wacht de echte uitdaging, 25 km ‘loodrecht’ omhoog naar Roncevalles.

Jopie:
Gisteravond nog gezellig en goed gegeten met nog twee andere dames. Samen maar de Maria processie geweest. Vanochtend met de bus naar Toulouse
Zit nu in een klein hotel. Heb net wat rond gewandeld Het is 31 °C . Zal blij zijn als ik morgen in het vliegtuig zit naar huis.
Het is niet zo gezellig alleen.

Mijn reactie:
De foto's van Frans zullen ook wel wat emotie  oproepen bij Jopie. Met meer dan gewone belangstelling zal ze de reis van Frans volgen! Het is goed zo, ze heeft haar pelgrimstocht prachtig afgesloten. Een petje af (eigenlijk wel een hele kast vol petjes af)!

Na precies vier weken komt ze weer thuis.