Dag 18 (13 juni): van Sépulchre La Souterraine naar Saint-Léonard-de-Noblat (73 km).

 Je struikelt over de prachtige Franse namen van de dorpjes. Schilderachtig, maar verlaten en vervallen. Armoe troef! Frankrijk heeft een probleem, volgens Frans, maar onze pelgrims trappen de kilometers weg...

Jopie (aan het thuisfront):
Hoi. Gisteravond hadden we geen internet. We hebben in een mooie Refuge geslapen. En zoals jullie waarschijnlijk hebben kunnen lezen op de berichten van Frans stop ik in Lourdes. Gewoon omdat het goed is. De laatste twee dagen fiets ik alleen die kant op en Frans gaat dan richting Santiago. Als ik alleen verder fiets, heb ik geen telefoon meer die werkt, nu log ik steeds in bij Frans. zij vraagt het thuisfront (Gijs) om een oplossing te zoeken.

Verder schrijft ze: Het weer is vandaag niet zo mooi en de stukken die we moeten fietsen pittig. We komen ook veel later aan in Lourdes...

Frans:
Vanochtend zag het weer er niet goed uit, het motregende continue en er stond een koude wind. Gelukkig viel het in de loop van de dag wel mee, maar het was wel steeds fleecetrui uit en aan, wanneer we heuvel op en weer af gingen. We kwamen ook onze Japanse vriendin tegen, die een paar uur eerder was vertrokken. Eigenlijk hebben we niet zo veel beleefd vandaag. We reden in bosrijke omgeving, maar hebben ook veel koeien en stieren gezien (de trots van deze streek). We hebben oude kerken en kathedralen gezien en een enkel vervallen kasteel. Wat ons steeds opvalt is het uitgestorven gevoel dat in de dorpen heerst. Je ziet heel veel onbewoonde en vervallen woningen en boerderijen, veel ouderen die in de (moes)tuin werken en bijna geen jongeren. Het is echt armoe troef op het platteland. En het beetje geld dat men heeft, wordt steevast vergokt in de plaatselijke bar. Echt een probleem voor Frankrijk. We zitten nu in St. Léonard en hebben vandaag 73 km gefietst, totaal 1.253 km afgelegd, dus bijna op de helft van de route naar Santiago.

 

Mijn reactie:
Het oorspronkelijke plan (Jopie naar Lourdes, Frans naar Santiago), maar gezamenlijk de tocht beginnen. Niet samen naar Lourdes... Gods wegen zijn ondoorgrondelijk... Ieder vervolgt zijn of haar weg, met zijn of haar eigen engelbewaarder!

Wij wensen Frans & Jopie verder een goede reis.