Dag 17 (12 juni): van Neuvy-Saint-Sťpulchre naar La Souterraine (61 km).

Het oorspronkelijke plan wordt gevolgd: Jopie fietst door naar Lourdes en Frans gaat door naar Santiago.
Tot Oloron fietsen ze nog samen, daarna gaat ieder zijn eigen weg!

Jopie (aan het thuisfront):
Hoi. Gisteravond hadden we geen internet. We hebben in een mooie Refuge geslapen. En zoals jullie waarschijnlijk hebben kunnen lezen op de berichten van Frans stop ik in Lourdes. Gewoon omdat het goed is. De laatste twee dagen fiets ik alleen die kant op en Frans gaat dan richting Santiago. Als ik alleen verder fiets, heb ik geen telefoon meer want nu log ik steeds in bij Frans.

Het weer is vandaag niet zo mooi en de stukken die we moeten fietsen pittig. We komen ook veel later aan in Lourdes...

Frans:
Klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Wat was dit een vermoeiende dag. We hebben enkel 61 km kunnen afleggen. IK
Het was wel een mooie tocht met vervallen middeleeuwse kastelen (Cluis en Crozant), mooie uitzichten over machtige rotspartijen, uitgesleten door de rivier wachtennajaar en een groot stuwmeer.

Overal zie je nu aanduidingen hoe te reizen naar Santiago en soms ook hoe ver het nog is. Volgens mij klopt dat niet altijd. De totale reis is ongeveer 2.550 km, we hebben nu 1.180 km afgelegd, dus nog een kleine 1.400 km te gaan.

Overigens hebben we besloten om het oorspronkelijke plan uit te voeren, m.a.w. Jopie reist naar Lourdes vanaf Oloron en ik naar Santiago. Het is erg gezellig met zijn tweeŽn, maar het moet natuurlijk wel een pelgrimage zijn.

We zijn nu doodmoe aangekomen bij een gÓte in La Souterraine en zijn heel vriendelijk ontvangen door Clodine, onze gastvrouw. Er is nog een pelgrim aanwezig uit Japan, wel heel bijzonder. Clodine heeft voortreffelijk gekookt met veel groenten, vlees en wijn. We kunnen er weer tegenaan.

Mijn reactie:
Frans gaat dapper in zijn eentje door .om zijn pelgrimstocht naar Santiago te voltooien. Het afscheid van Jopie zal moeilijk en emotioneel zijn, nadat ze samen zoveel mooie,, maar soms ook zware, kilometers hebben afgelegd.
"We" hebben genoten van hun verhalen en foto's!

We volgen Jopie nog op haar tocht naar Lourdes en Frans blijven we volgen tot hij Santiago heeft bereikt!